Συχνές ερωτήσεις
Λέω στους άλλους ότι είμαι οροθετικός/ή
Το να πεις σε άλλα άτομα ότι ζεις με HIV είναι ευκολότερο αν έχεις δώσει στον εαυτό σου χρόνο να νιώσει έτοιμος/η. Μπορεί η σκέψη αυτή να φέρνει ανησυχία, φόβο ή άγχος για το ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις τους και αυτό είναι σημαντικό να το επεξεργαστείς συνετά.
Όταν αποφασίσεις ότι θέλεις να το μοιραστείς, ίσως το βρεις βοηθητικό να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις προκειμένου να αποφασίσεις αν μπορείς να εμπιστευτείς σε κάποιο άτομο την πληροφορία αυτή.
- Θα μου προσφέρει υποστήριξη;
- Θα σεβαστεί το απόρρητό μου;
- Θα με βοηθήσει αν το μάθει;
Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι αρνητική, το άτομο στο οποίο σκέφτεσαι να το πεις μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Προσπάθησε να βρεις κάποιο άτομο που θα είναι υποστηρικτικό, μη επικριτικό, διακριτικό και χρήσιμο. Ένας σύμβουλος ή ένα άτομο που υποστηρίζει ομότιμους μπορεί να σε υποστηριξει για να πάρεις την καλύτερη απόφαση.
Πρέπει να αποκαλύψω την κατάσταση μου ως προς τον HIV στους σεξουαλικούς μου συντρόφους ακόμα κι αν το ιικό μου φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο;
Το αν θα μοιραστείς ή όχι την κατάσταση σου ως προς τον HIV με ένα σεξουαλικό σου σύντροφο είναι κάτι που σε πρώτη φάση αφορά εσένα και το πόσο άνετα νιώθεις να μοιραστείς αυτή την πληροφορία. Αυτό που ίσως έχει νόημα να σκεφτείς προτού αποφασίσεις, είναι το αν η αποκάλυψη αυτή θα εξυπηρετήσει κάποια ανάγκη σου και να την αναγνωρίσεις.
Αν το ερώτημα αυτό το σκέφτεσαι από τη σκοπιά ενός “πρέπει” που αφορά είτε το νόμο, είτε την ηθική που αντιλαμβάνεσαι ως επικρατούσα, τότε λάβε υπόψη σου τα εξής:
- Ο νόμος στην Ελλάδα δεν σε υποχρεώνει να γνωστοποιείς την οροθετικότητα σου στους ερωτικούς σου συντρόφους.
- Μια πρόσφατη απόφαση αθώωσης οροθετικού άνδρα που κατηγορούνταν από τη σύντροφο του ότι αποπειράθηκε να της μεταδώσει τον HIV το 2018, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην τεκμηρίωση των επιστημονικών ευρημάτων ότι η λήψη θεραπείας και η επίτευξη μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου, καθιστά τα οροθετικά άτομα μη μεταδοτικά.
- Αποτέλεσε επίσης ορόσημο αναγνώρισης του δικαιώματος των οροθετικών ατόμων να μη γνωστοποιήσουν στους ερωτικούς τους συντρόφους την κατάσταση της υγείας τους ως προς τον HIV.
- Κάθε άτομο είναι υπεύθυνο να επιλέξει και να εφαρμόσει μέτρα προφύλαξης ή πρόληψης και αναλαμβάνει το ρίσκο των επιλογών και των πρακτικών που ακολουθεί, ανεξάρτητα από την υγεία του συντρόφου του.
- Η διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας έχει ως προϋπόθεση την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης.
Τι γίνεται αν ο σύντροφός μου και εγώ είμαστε θετικοί και μη ανιχνεύσιμοι; Μπορούμε να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλακτικά;
Ναι, ωστόσο η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ενέχει πάντα τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ιδιαίτερα εάν κάνετε σεξ και με άλλα άτομα. Υπάρχει επίσης ένας πολύ μικρός κίνδυνος όταν δύο άτομα που ζουν με HIV να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, να συμβεί επαναμόλυνση, εάν ο ένας σύντροφος έχει ένα στέλεχος HIVπου είναι ανθεκτικό στη θεραπεία που ακολουθεί ο άλλος. Ωστόσο, εάν παίρνεις φάρμακα για τον HIV και έχεις μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν μπορείς να μεταδόσεις τον HIV, επομένως, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα.