Πόσος χρόνος χρειάζεται για γίνει μη ανιχνεύσιμο το ιικό μου φορτίο;

Σχεδόν όλα τα άτομα που θα ξεκινήσουν αγωγή για τον HIV και θα τη λαμβάνουν καθημερινά, θα επιτύχουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιικού φορτίου τους σε έξι μήνες ή και λιγότερο. Η συνέχιση της λήψης της αγωγής για τον HIVσύμφωνα με τις οδηγίες είναι επιτακτική για να παραμείνει μη ανιχνεύσιμο.

Εάν το ιικό μου φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο, μπορώ να σταματήσω να παίρνω τα φάρμακά μου;

Όχι. Η παραμονή στη θεραπεία είναι το κλειδί για να διατηρήσεις το ιικό σου φορτίο υπό έλεγχο και να σταματήσεις την αναπαραγωγή του ιού HIV. Εάν σταματήσεις να παίρνεις το φάρμακό σου ακόμη και για μία ή δύο εβδομάδες, δίνεις στον HIV την ευκαιρία να αναπαραχθεί πιο γρήγορα, αυξάνοντας το ιικό σου φορτίο και τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στη θεραπεία σου.

Είναι δυνατόν να γίνω μη ανιχνεύσιμος εάν δεν παίρνω φάρμακα;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων χρειάζονται φάρμακα για τον HIV για να μειώσουν το ιικό τους φορτίο και να το διατηρήσουν εκεί. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με HIV έχουν διαχειριστεί με επιτυχία το ιικό τους φορτίο χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η ομάδα, που αναφέρεται ως “elite controllers”, εκτιμάται ότι αποτελεί λιγότερο από το 1% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV.

 

Τι γίνεται αν δεν μπορώ να φτάσω στο μη ανιχνεύσιμο επίπεδο;

Η επίτευξη μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου μπορεί να μην είναι δυνατή για όλα τα οροθετικά άτομα, ακόμη και αν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σωστά. Οι λόγοι γι’ αυτό ποικίλλουν και μπορεί να είναι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση. Μεταξύ άλλων, παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν είναι:

 

  • ανθεκτικότητα του στελέχους του ιού σε κάποια κατηγορία φαρμάκων, 
  • πρόσβαση σε ART, 
  • συμμόρφωση με την αγωγή, 
  • άλλες καταστάσεις υγείας, 
  • γενετικό προφίλ του ατόμου  

 

Ένα ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση του ρίσκου μετάδοσης. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet έδειξε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV σε άτομα με ιικό φορτίο <1000 αντίγραφα/ml είναι σχεδόν μηδενικός. 

 


 

Κατανόηση των αποτελεσμάτων του ιικού φορτίου

 

Για κάποιον που δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, ιικό φορτίο πάνω από 100.000 θεωρείται υψηλό και κάτω από 10.000 θεωρείται χαμηλό. Το όριο των αντιγράφων του ιού που καθορίζουν ένα ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο είναι <50 αντίγραφα/ml. Το ιικό σου φορτίο ακόμα και αν φτάσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα μπορεί να αυξηθεί προσωρινά αν π.χ. περνάς μια λοίμωξη ή έκανες πρόσφατα κάποιο εμβόλιο. Αυτές τις προσωρινές αυξήσεις τις ονομάζουμε ιολογικές αναπηδήσεις (viral blips

Ιολογικές αναπηδήσεις (Viral blips)

Μια ιολογική αναπήδηση περιλαμβάνει συνήθως μια παροδική και χαμηλού επιπέδου αύξηση του ιικού φορτίου και δεν σχετίζεται απαραίτητα με αποτυχία της θεραπείας ή εξέλιξη της νόσου. Ο ορισμός του τι συνιστά ένα viral blip μπορεί να διαφέρει μεταξύ ερευνητών και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

 

Σε γενικές γραμμές, ως ιολογική αναπήδηση ορίζεται ένα ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από ένα ορισμένο όριο, συχνά γύρω στα 200 έως 400 αντίγραφα RNA HIV ανά χιλιοστόλιτρο αίματος. Εάν το ιικό φορτίο ενός ατόμου αυξηθεί πάνω από αυτό το όριο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποτυχίας της θεραπείας ή ανάπτυξης αντίστασης στα φάρμακα, γεγονός που θα απαιτούσε επαναξιολόγηση του θεραπευτικού σχήματος.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις ανιχνεύσιμου ιού στο αίμα ιολογικες αναπηδήσεις. Μερικές φορές, οι μετρήσεις του ιικού φορτίου μπορεί να παρουσιάζουν ελαφρές διακυμάνσεις λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το στρες, κάποια λοίμωξη ή λόγω της εργαστηριακής μεταβλητότητας. 

 

Ο γιατρός σου θα παρακολουθεί τις τάσεις του ιικού σου φορτίου μέσα στο χρόνο και μπορεί να διακρίνει μεταξύ ιολογικών αναπηδήσεων ή πιο σημαντικών αλλαγών που μπορεί να απαιτούν προσαρμογή της θεραπείας. 


Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024, 7:12 PM