Πρακτικές συμβουλές άσκησης
Απαιτήσεις ολοκλήρωσης
- Συμβουλέψου το γιατρό σου: Πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης, συμβουλέψου το γιατρό σου. Αυτός μπορεί να σε καθοδηγήσει σχετικά με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και να σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.
- Επίλεξε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν: Η σωματική άσκηση είναι σημαντικό να γίνεται μέσα από δραστηριότητες που σου αρέσουν και σου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Η άσκηση δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, αλλά παιχνίδι. Είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, χορό ή κάποιο άθλημα, το να απολαμβάνεις τη διαδικασία αυξάνει και τις πιθανότητες σου να συνεχίσεις να την κάνεις.
- Ξεκίνα με έναν αργό ρυθμό: Αν όλο αυτό σου είναι καινούργιο ή δεν έχεις εμπλακεί σε κάποια σωματική δραστηριότητα για καιρό, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις αργά για να (επαν)αποκτήσεις μια καλή επαφή με το σώμα σου και να αυξήσεις την ένταση ή τη διάρκεια των προπονήσεων σου σταδιακά.
- Επιδίωξε την κανονικότητα: Η συνέπεια είναι το κλειδί. Ιδανικά ο στόχος είναι 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκησης έντονης έντασης.
- Συμπεριέλαβε την ενδυνάμωση: Ενσωμάτωσε ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα για να χτίσεις μυς και να βελτιώσεις την οστική πυκνότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος σου, ζώνες αντίστασης ή άρση βαρών.
- Μην ξεχνάς την ενυδάτωση: Είναι σημαντικό να ανανεώνεις τα υγρά που χάνεις από τις προπονήσεις σου, οπότε πίνε άφθονο νερό.
- Παρακολουθήστε την υγεία σας: Δώσε προσοχή στο πως ανταποκρίνεται το σώμα σου στη σωματική άσκηση. Αν παρουσιάσεις ασυνήθιστα συμπτώματα ή δυσφορία, συμβουλέψου το γιατρό σου.
- Δώσε χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση: Άφησε χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει μεταξύ των προπονήσεων. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών και τη συνολική σου ευεξία.
- Αναζήτησε υποστήριξη: Εξέτασε το ενδεχόμενο να ενταχθείς σε μια ομαδική δραστηριότητα ή να κάνεις προπονήσεις μαζί με κάποιο φιλικό σου πρόσωπο. Το να κάνεις την προπόνηση σου κοινωνική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις παρακινημένος/η
Να θυμάσαι ότι η άσκηση πρέπει να προσαρμόζεται στις ατομικές σου ανάγκες και ικανότητες. Ο γιατρός και ο προπονητής σου μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα εξατομικευμένο σχέδιο άσκησης που θα λαμβάνει υπόψη τυχόν ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση σου ως προς τον HIV, τη γενική σου υγεία και τους στόχους σου για τη φυσική σου κατάσταση. Η τακτική άσκηση, μαζί με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι καθοριστικές μια υγιή και γεμάτη υγιή ζωή.
Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024, 7:34 PM