• Μάθε για τις ουσίες: Αναζήτησε πληροφορίες για τις ψυχοδραστικές ουσίες που χρησιμοποιείς ή θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Ενημερώσου σχετικά με τις επιδράσεις τους, τους κινδύνους και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Έχε στο νου σου ότι πολλές φορές, ειδικά αν τις προμηθευτείς απ’ το δρόμο, είναι πιθανό να έχουν νοθευτεί με άλλες ουσίες. Μπορείς να αγοράσεις drug testing kits online για να ελέγξεις την ακεραιότητα τους. 
  • Χρησιμοποίησε ασφαλέστερες μεθόδους χρήσης: Αν κάνεις ενέσιμη χρήση, φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα αποστειρωμένες σύριγγες και για κανένα λόγο μην τις μοιραστείς. Αν σνιφάρεις ή καπνίζεις, απόφυγε να χρησιμοποιείς χαρτονομίσματα, έχε το δικό σου καλαμάκι και μη μοιράζεσαι σύνεργα (καλαμάκια, γιούφια, πίπες), προκειμένου να αποτρέψεις την εξάπλωση λοιμώξεων. 
  • Ξεκίνα με μια μικρότερη δόση και περίμενε: Όταν χρησιμοποιείς μια νέα ουσία ή ξαναρχίζεις μετά από ένα διάλειμμα, ξεκίνα με μια χαμηλή δόση για να δεις πως στα σκάει. Ειδικά αν χρησιμοποιείς διεγερτικά, είναι προτιμότερο να πας αργά για να δώσεις χρόνο στο σώμα (και την καρδιά σου) να προσαρμοστούν σταδιακά. Να θυμάσαι ότι πάντα μπορείς να πάρεις λίγο ακόμα αν το εφέ δε σου είναι αρκετό, αλλά ποτέ δε μπορείς να αναιρέσεις μια μεγαλύτερη δόση. 
  • Απόφυγε την ανάμειξη ουσιών: Ο συνδυασμός διαφορετικών φαρμάκων, ιδίως κατασταλτικών όπως τα οπιοειδή, οι βενζοδιαζεπίνες και το αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης. Ενημερώσου σχετικά με το πως αλληλεπιδρούν οι ουσίες που θες να καταναλώσεις και λάβε ενημερωμένες αποφάσεις. 
  • Πάρε αποφάσεις όντας σε νηφάλια κατάσταση: Σκέψου από πριν που θέλεις να κάνεις χρήση, αν θα είσαι ασφαλής εκεί και τι προσδοκίες έχεις απ’ αυτή την εμπειρια. 
  • Άσε ένα περιθώριο χρόνου για ανάκαμψη: Ίσως να μην είναι καλή ιδέα να κάνεις χρήση αν την επόμενη μέρα έχεις κάποια υποχρέωση που απαιτεί την ενέργεια και την προσοχή σου γιατί θα δημιουργήσει αχρείαστο στρες. Να θυμάσαι πως ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει. 
  • Μην κάνεις χρήση αν δε νιώθεις καλά συναισθηματικά: Αν αισθάνεσαι στενοχώρια, μοναξιά ή οποιοδήποτε δύσφορο συναίσθημα είναι προτιμότερο να μην κάνεις χρήση. Οι πιθανότητες αυτό που βιώνεις να πάρει άλλες (πιο δυσάρεστες) διαστάσεις είναι περισσότερες αν νιώθεις συναισθηματικά ασταθής. 
  • Μην κάνεις χρήση μόνος/η: Όποτε είναι δυνατόν, προτίμησε να κάνεις χρήση μαζί με έναν έμπιστο φιλικό σου πρόσωπο που μπορεί να σου προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 
  • Μην ξεχνάς την ενυδάτωση και το φαγητό: Ο κανόνας είναι όταν κατουράς, το χρώμα των ούρων σου να είναι διάφανο. Το ότι μπορεί να μη νιώθεις πείνα δε σημαίνει ότι ο οργανισμός σου δε χρειάζεται φαγητό. Φρόντισε να προγραμματίζεις έστω μικρά γεύματα και να κάνεις τακτικά διαλείμματα
  • Φρόντισε την ψυχική σου υγεία: Ζήτα υποστήριξη για θέματα που σε απασχολούν από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς είναι συχνό τα υποκείμενα θέματα ψυχικής υγείας να συνυπάρχουν με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Αναζήτησε ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική αν νιώθεις ότι βιώνεις έντονο στρες ή συναισθήματα που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς. Το αν θα χρησιμοποιείς ψυχοδραστικές ουσίες για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι δική σου απόφαση. Το να χρησιμοποιείς ψυχοδραστικές ουσίες για να αντιμετωπίσεις μόνος/η θέματα που σχετίζονται με την ψυχική σου υγεία δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ειδικοί. 
  • Κάνε ασφαλέστερο σεξ: Αν συνδυάζεις τη χρήση με το σεξ, διάλεξε από πριν τα μέσα που σε εξυπηρετούν για να κάνεις το σεξ ασφαλέστερο και έχε τα μαζί σου (προφυλακτικά, λιπαντικό, γάντια κλπ). Όταν είσαι high μπορεί να πάρεις αποφάσεις απερίσκεπτα και να εκτεθείς σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.  
  • Απευθύνσου σε υπηρεσίες υποστήριξης: Αν υπάρχουν θέματα που σε προβληματίζουν σε σχέση με τη χρήση σου απευθύνσου σε υπηρεσίες υποστήριξης στην κοινότητα. Προγράμματα μείωσης της βλάβης, υπηρεσίες ανταλλαγής ενέσιμου εξοπλισμού και προγράμματα απεξάρτησης μπορούν να σου παρέχουν πόρους, καθοδήγηση και υποστήριξη. 

 

Να προσέχουμε ο ένας τον άλλο. Να προσέχουμε η μια την άλλη


Last modified: Tuesday, 26 March 2024, 11:42 AM