Τα άτομα που ζουν με HIV έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με όλους τους άλλους, όπως το δικαίωμα στην υγεία, την ιδιωτική ζωή και την αποφυγή διακρίσεων. Κανείς δεν μπορεί να σου αρνηθεί εργασία, στέγαση, ιατρικές ή οδοντιατρικές υπηρεσίες λόγω της οροθετικότητας σου. 

 

Στην πραγματικότητα, είναι παράνομο να γίνονται διακρίσεις με βάση την κατάσταση ενός ατόμου ως προς τον HIV στην Ελλάδα. 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του νόμου 4997, απαγορεύονται ρητά οι διακρίσεις στην εργασία και την επαγγελματική ζωή, εις βάρος των ατόμων που ζουν με HIV και απαγορεύεται η διερεύνηση (εξέταση) της HIV λοίμωξης από τον – εν δυνάμει – εργοδότη

 

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις αντιμετωπίσει διακρίσεις μπορείς να υποβάλεις καταγγελία στη Θετική Φωνή.

 

Η απαγόρευση των διακρίσεων επεκτείνεται στους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και άλλα άτομα που σχετίζονται μαζί σου. 

 

Ο νόμος δεν σε υποχρεώνει να γνωστοποιείς την οροθετικότητά σου στους ερωτικούς σου συντρόφους. Αυτό που είναι κατακριτέο από νομικής και ηθικής πλευράς είναι η κακόβουλη και συνειδητή μετάδοση ή έκθεση στον HIV, η οποία μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες. 

 

Σε δικαστική απόφαση του 2018, το Β’ Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αθώωσε οροθετικό άνδρα που κατηγορούταν από τη σύντροφό του ότι αποπειράθηκε να της μεταδώσει τον ιό HIV, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την τεκμηρίωση των επιστημονικών ευρημάτων ότι η λήψη θεραπείας και η επίτευξη μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου καθιστά τα οροθετικά άτομα μη μεταδοτικά.

 

Από το 2021, έχει επιτραπεί στα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή να συμμετέχουν στο θεσμό της αναδοχής. 


Last modified: Tuesday, 23 January 2024, 7:50 PM