2. Η προέλευση του HIV/AIDS

🐒Η μόλυνση από τον ιό HIV στους ανθρώπους προήλθε από έναν τύπο χιμπατζή στην Κεντρική Αφρική. Μελέτες δείχνουν ότι ο HIV μπορεί να μεταπήδησε από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους ήδη από τα τέλη του 1800.


🧪Η εκδοχή του HIV που πλήττει τους χιμπατζήδες ονομάζεται SIV (Simian Immunideficiency Virus). 


🥩Πιθανoλογείται ότι μεταπήδησε στους ανθρώπους όταν ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο αίμα χιμπατζήδων, καθώς σε μέρη της Αφρικής τους κυνηγούσαν για το κρέας τους.


🌍Με το πέρασμα των δεκαετιών, ο HIV εξαπλώθηκε αργά σε όλη την Αφρική και αργότερα σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Η συζήτηση σχετικά με την προέλευση του HIV έχει τροφοδοτηθεί διαχρονικά από θεωρίες συνομωσίας, θεωρίες επιστημονικές, επιστημονικοφανείς, αλλά και εντελώς αντιεπιστημονικές. 

Το φαινόμενο αυτό είναι φυσικό αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για μια επιδημία παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας. Παρόλο που η προέλευση του HIV είναι ακόμη αντικείμενο συζήτησης, φαίνεται ότι σήμερα πλέον μπορούν να διατυπωθούν με σχετική βεβαιότητα ορισμένα στοιχεία για την ιστορική διαδρομή μιας νόσου που έμελλε να συνταράξει τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα – και όχι μόνο.

 

Είναι πια ευρέως αποδεκτό ότι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) προήλθε από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV), ο οποίος μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω του κυνηγιού ή της επεξεργασίας και πώλησης κρέατος πιθήκου, ενώ χρειάστηκε να μεσολαβήσουν αρκετές μεταλλάξεις στο πέρασμα του χρόνου μέχρι ο ιός να προσαρμοστεί στο ανθρώπινο είδος και να εξαπλωθεί.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στο πρώην Βελγικό Κονγκό κατά τη δεκαετία του 1920, αλλά ιστορικά θεωρείται ότι ο πρώτος θάνατος από AIDS σημειώθηκε το 1959Αυτό επιβεβαιώθηκε με μια εκ των υστέρων ανάλυση κατεψυγμένων δειγμάτων αίματος το 1986, σύμφωνα με την οποία ταυτοποιήθηκε ένα άτομο που ζούσε με HIV εκείνη την εποχή. 

Κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν το πρώτο θύμα του ιού, όμως είναι το παλαιότερο που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 καταγράφηκαν σποραδικά περιστατικά σε διάφορες χώρες τα οποία συσχετίστηκαν με τον HIV σε δεύτερο χρόνο. 

Η δεύτερη αποδεδειγμένη περίπτωση μόλυνσης με τον ιό προήλθε επίσης από εκ των υστέρων εξέταση δείγματος λεμφαδένων ενήλικης γυναίκας από την Κινσάσα. Όταν το γονιδίωμα του συγκεκριμένου δείγματος συγκρίθηκε με το δείγμα του 1959, αποδείχθηκε κατά 12% διαφορετικό – αυτό υποδεικνύει, κατά τους ειδικούς, ότι ο HIV υπήρχε και μεταλλασσόταν στον άνθρωπο για μερικές δεκαετίες.

 

📍Το 1969 θεωρείται η χρονιά που καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό HIV/AIDS στις ΗΠΑ. 

Ένας 16χρονος φεύγει από τη ζωή του έχοντας εμφανίσει συμπτώματα σχετιζόμενα με το AIDS. Αυτό που μπορούσαν να διαπιστώσουν οι γιατροί εκείνη την εποχή ήταν ο χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων και οι δερματικές αλλοιώσεις που σχετίζονταν με το σάρκωμα Kaposi. Αυτές οι καταγραφές σε συνδυασμό με δείγματα αίματος και ιστού που ελήφθησαν τότε, επέτρεψαν τη διάγνωση σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του, που επήλθε από πνευμονία.


Αναδρομικές εξετάσεις αίματος δείχνουν πως τη δεκαετία του ’70 ο ιός είχε επεκταθεί σε Μπουρουντί, Ρουάντα, Τσαντ και Ουγκάντα, ενώ τα ιατρικά αρχεία από άλλες αφρικανικές χώρες δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση αυτών που σήμερα αναγνωρίζουμε ως ευκαιριακές λοιμώξεις και ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ο HIV είχε φτάσει σε επιδημικό επίπεδο. Ο ιός ταυτόχρονα έχει καταφέρει να εξαπλωθεί στον Καναδά, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το 1979 ένας 18χρονος αιμορροφιλικός στις ΗΠΑ αναπτύσσει γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια και σήμερα θεωρείται το πρώτο περιστατικό που του μεταδόθηκε από μετάγγιση αίματος.  

 

👻Μέχρι το 1980, τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι ο ιός είναι παρών και έχει ήδη εξαπλωθεί στην Αφρική, στη Β. Αμερική, στη Ν. Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Άγνωστος, αόρατος, χωρίς κανέναν τρόπο ελέγχου, εκτιμάται ότι έχει ήδη μολύνει έως και 300.000 ανθρώπους εκείνη την εποχή.